Ziedojumu dažādība un arī palīdzības fondu darbība

Mūsu valstī daudzi cilvēki biežāk novirza naudu kā arī dažādas lietas, piemēram, apģērbu, apavus. Šodien eksistē ļoti daudzas organizācijas, kuras palīdz realizēt dažāda veida palīdzību, tādā veidā mums saviem spēkiem nemaz nav jāatrod tie, kuriem nepieciešama palīdzība, to jau izdara šāda organizācija.

Pie mums ziedo ne vien parastie cilvēki, bet arī vairāki uzņēmēji un arī lielas kompānijas piedalās labdarības procesā. Kā notiek ziedošanas plāns mūsu valstī? Ko tieši veic labdarības fondi? Viss par un ap ziedošanu un palīdzības realizēšanu Latvijas teritorijā tālāk rakstā.

Iedzīvotāju un sabiedrisku organizāciju labdarība

Šodien palīdzība jau var izpausties dažādos veidos. Iedzīvotāji sniedz atbalstu ar apģērbu vai apaviem, ēdienu, naudu un savu darbu. Sākoties karam Ukrainā, visi aktīvi ziedoja gan, mēģinot atbalstīt Ukrainas cilvēkus, gan militārajām vajadzībām. Runājot par labdarību, jebkurš labdarības fonds Latvijā vienmēr tiek uzraudzīts kā arī tas sniedz atskaiti par pašu darbību un vēl atbalsta novirzīšanu. Arī ir fondi un organizācijas, kurās iedzīvotāji var iemaksāt kādu naudas summu, tādējādi nodrošinot atbalstu, kādam konkrētajam projektam. Papildus pastāv arī tāda veida labdarības fondi, kuri darbojas, pateicoties turīgu iedzīvotāju sponsorētajai palīdzībai, piem., P.Avena fonds. Viņa fonds izceļas ar dažādiem projektiem, piemēram, atbalsts medicīnai, zinātnei kā arī, bez šaubām, atbalsts bērniem. Būtisku pienesumu Pētera Avena fonds tad ir ieguldījis kultūras attīstībā, piemēram, kā viens no projektiem jau bija Rīga Jūrmala festivāls, kurš varēja izcelties ar klasiskās mūzikas solistiem.

Cik daudz dažādas ziedošanas iestādes pastāv Latvijā?

Mēs jau zinām, kā tad iespējams palīdzēt un cik tad dažnedažādos veidos. Kaut gan kā tiešām izdalīt īstu labdarības organizāciju no krāpnieciskās organizācijas? Galvenais ar ko atšķiras labdarības fonds jau ir tas, kad tā nebūs ienākumu organizācija, bet tika veidota balstoties jau uz mecenāta ieguldītajiem līdzekļiem. Savukārt, ziedojumu sabiedrība, kas dibināta, lai vāktu ziedojumus, būs iestāde, kur iegūst ziedojumus un tad novirza tos saskaņā ar plānu. Bez šaubām, vēlāk par to ir jāatskaitās. Skatoties vietu, kurā iespējams novirzīt ziedojumus, ir rekomendējams, lasīt internetā atsauksmes. Jo, piem., neskaitāmās lapas, kurās kāds lūdz palīdzību, visbiežāk jau ir melīgas. Līdz ar to pirms tam, kā skaitīt skaitīt kaut kur savu naudu, labi pārbaudiet tā īstenību. Bieži vien ziedošanas projektus īsteno pašvaldības, vairāki uzņēmumi, brīvprātīgo iestādes. Latvijas teritorijā viennozīmīgi iedzīvotāji jau ir aktīvi uz ziedošanu. Runājot par fondiem, Pētera Avena fonds, nebūs vienīgais Avena kunga ziedojumu darbības virziens. Pēc Dienas informācijas miljardieri Mihails Fridmans, kā arī Pēteris Avens Ukrainai saziedojuši simts piecdesmit miljonus EUR, kā arī tie palielinās Ukrainas bankas pamatkapitālu līdz pat miljardam eiro. Tādi piemēri liek ticēt, kad labdarība izdzīvos vienmēr un arī ikviens no mums spēs palīdzēt viens otram.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *