PARĀDU ATGŪŠANAS IESPĒJAS LATVIJĀ

Parādu atgūšana notiek ar parādu piedziņas firmas starpniecību. Gan kreditori, gan debitori var saņemt dažāda veida juridiskās konsultācijas par parādu atgūšanas procesu. Parāda atgūšanas process ir juridiski korekts un notiek likumu ietvaros, tādēļ klientiem ir pieejamas dažādas opcijas. Gan parāda ārpus tiesas atgūšana, kas saukta par inkaso, gan parāda pirkšana (cesija) ir populārākie veidi, kā parādu piedziņas kompānijas atgūst finanšu līdzekļus.

Parādnieks vienmēr tiek informēts rakstiski par parāda labprātīgu atmaksāšanu. Likumā noteiktā norma paredz, ka parāda vēstules saņēmējam ir tiesības 21 dienas laikā apstrīdēt lēmumu un par to ziņot parādu piedziņas kompānijai(ieskaties te – parādu piedziņa caur tiesu). No parādu piedziņas uzņēmumiem nav jābaidās, jo tās ir ieinteresētas palīdzēt gan parādniekam, gan uzņēmumam, pie kura parāds ir izveidojies.

KĀ ATŠĶIRAS PARĀDU ATGŪŠANAS PROCESI?

Ārpus tiesas parādu piedziņa ir viens no populārākajiem veidiem kā uzņēmumiem atgūt savu naudu. Ir dažādi veidi, kā var veidoties parāds un viens no populārākajiem ir neatmaksātas kredītsaistības, taču tas var notikt neapmaksātu rēķinu vai uz nomaksas pirktu preču maksājumu grafika neievērošanas gadījumos. Parādu piedziņas pakalpojumi, lai arī biežāk tiek izmantoti kā juridisku personu veids naudas atgūšanai, to var izmantot arī fiziskas personas. Nesamaksātas saistības tiek iekļautas sava veida melnajā sarakstā un radīs problēmas ne tikai kredīta ņemšanai, bet arī nomaksas preču iegādei un atsevišķu pakalpojumu saņemšanai.

KĀ TIEK MONITORĒTS PARĀDA ATGŪŠANAS PROCESS?

Parāda ārpus tiesas atgūšana ir populārākais veids, kā tiek kārtota parādu atmaksa. Pastāv opcija parāda pirkšanai un to dēvē par cesiju. Ja prognozes paredz ilgstošu parāda atgūšanas procesu, tad cesija ir populārākais darījuma veids starp parādu piedziņas kompāniju un kreditoru, vienkārši nopērkot parādu, neradot zaudējumus. Ja parādnieks ir kādā no Baltijas valstīm, tad parāda atgūšana iespējam arī šādos gadījumos. Izsūtītās vēstules par parādu, telefona zvani un dažāda cita veida birokrātiskā darījuma puse paliek piedziņas uzņēmuma pārziņā. Visi procesā iesaistītie ir ieinteresēti darījuma veiksmīgai norisei.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *