CIK NOZĪMĪGA IR BIO KANALIZĀCIJAS SISTĒMAS TĪRĪBA?

Plānojot jauna mājokļa celtniecību vai jau esošā nama pārbūvi, notekūdeņu apsaimniekošanas sistēma ir viena no galvenajām, ar ko jāsāk. Mūsdienās visas galvenās komunikācijas tiek ieraktas zemē, tostarp arī kanalizācija un elektrība, tādēļ, saprotams, ka nepieciešamības gadījumā, remontdarbu veikšana varētu būt apgrūtinoša.

Bez kanalizācijas un notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmas, nav iedomājams neviens mājoklis. Veidu kā novadīt notekūdeņus, netrūkst, atliek vien izvēlēties piemērotāko.

KĀDA LOMA IR GRUNTSŪDEŅIEM UN PAŠVALDĪBAI KANALIZĀCIJAS IZBŪVĒ?

Visbiežāk klienti izvēlas septiķi vai bioloģisko attīrīšanas iekārtu, jo centralizētais kanalizācijas mezgls ne vienmēr ir pieejams(vairāk skatīt te – https://www.bio-kanalizacijas.lv/septikis/cenas-un-montaza/). Laba izvēle būs bioloģiskā attīrīšanas iekārta, kuras darbības rezultāts rada ilgtspējīgu risinājumu. Tehnisko ūdeni var izmantot dārza laistīšanā, mazgāšanā un citos saimnieciskos nolūkos, tiesa gan, to nedrīkst lietot pārtikā. Arī tā tīrīšana neprasa lielu uzmanību, taču tai nepieciešams elektrības pieslēgums, kura patēriņš nav lielāks kā ledusskapim. Savukārt septiķa uzstādīšana nozīmē trīs tvertņu un filtrācijas lauka izveidi un ierakšanu zemē. Septiķa attīrīto ūdeni nedrīkst lietot atkārtoti un asenizācijas pakalpojumu sniedzēji septiķa nogulsnes divas reizes gadā izsūknē.

SEPTIĶU TĪRĪŠANAS PAKALPOJUMI

Pašvaldības saistošie noteikumi nosaka to, kur un kāda veida kanalizācijas sistēmas ierīkošana ir atļauta. Ja pilsētas centralizētā kanalizācijas sistēma atrodas 200 metru attālumā, tad ir iespēja pieslēgties un izmantot to. Izmaksas nosaka dažādi faktori – nepieciešamo materiālu cena, darbs tiks veikts pašu spēkiem vai tiks algoti speciālisti un tamlīdzīgi. Ja pieslēgums vietējam kanalizācijas vadam nav iespējams, tad tālāk viss atkarīgs no gruntsūdeņiem, lai cik dīvaini tas nebūtu. Neliela izmēra privātmājā vai vasarnīcā kā risinājumu var apsvērt septiķi, kas periodiski ir jāizsūknē, lai nepiesārņotu dabu. Vēl ir opcija izbūvēt biokanalizāciju, kur filtrācijas procesā piedalās baktērijas, kas pārtiek no organiskajām vielām un ūdeni pēcāk var izmantot dārza laistīšanai, piemēram.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *