Koka kopnes un citi jumta konstrukcijas veidi

Jumts un paša jumta konstrukcija ieņem svarīgu vietu ēkas celtniecības budžeta plānošanā, jo to iespējams uzbūvēt dažādu un varētu būt izvēlētas arī koka kopnes kā stila elements. Atšķirīgie jumta konstrukcijas veidi atšķiras viens no otra, ietekmējot būvniecības izmaksas, kuras var būt {kā pieņemamas kā atbilstoša}, gan arī tieši pretēji – ļoti augstas. Pats jumta segums kā arī tā slīpuma leņķis var ietekmēt bēniņu iekārtošanu un veido visas ēkas izskatu. Kā arī nemaz nedrīkst aizmirst, kad arī jumta siltināšana ieņem nozīmīgu lomu celtniecības procesa īstenošanā.

Dažādie māju jumti jebkurai vēlmei

Šodien jumta konstrukcijas veidi ir ļoti dažādi, bet vispopulārākie mūsdienās ir vienas slīpnes un arī jumti ar diviem slīpumiem. Bagātiem cilvēkiem vairāk tīk jumta konstrukcija atbilstoši franču stilam, kas parasti ir jumts ar mansardu, tā kā šeit var būt vēl viena vieta priekš apdzīvotiem bēniņiem. Šajā gadījumā tieši jumta siltināšana ieņem 1.vietu. Droši vien ikviens ir redzējis, ka tieši sērijveidu dzīvokļu mājām parasti ir plakanie jumti, kur jumta segums visbiežāk ir no modificētā bitumena. Savukārt sarežģītāka jumta konstrukcija prasa cita tipa segumu, kā piemēram, lielisks variants būs māla dakstiņu jumts. Šis jumta segums būs spēcīgs pret vides faktoriem kā arī kalpo līdz pat simts gadiem.

Kā iespējams pielietot kopnes?

Mājokļa celtniecībā ļoti bieži tiek pielietotas koka jumta kopnes un jumta spāres. Kāds tad izvēles variants ir labākais? Jumta spāres jeb spāru sistēma vienā pusē balstās uz mauerlatu, taču otrpus uz siju. Tomēr, lai jumta spāres spētu izturēt nepieciešamo spriedzi, tām jābūt savstarpēji savienotām. Kad tiek palielināta slodze, spāres būs atbalstītas uz statīviem. Savukārt jumta kopnes ir sava veida stingrs rāmis, ko izmanto, kad veido slīpus jumtus. Šeit galvenā lieta būs pardalīt slodzi uz konstrukcijas sienām, kurai jumts tiek pakļauts. Koka kopnes standartā tiek izgatavotas no augstas kvalitātes koksnes, dēļiem vai apaļajiem kokmateriāliem. Koka kopnes ir izdevīgāks un vienkāršāks variants nekā jumta spāres, tādēļ būvniecībā tām dod priekšroku.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *