Sporta aktualitātes 2019

Sporta notikumi 2019 lutina līdzjutējus un sporta ekspertus ar brīnišķīgu sacensību sortimentu. 2019.gadā jau esam paspējuši piedzīvot Pasaules čempionu rokasbumbā vīriešiem , tikko norisinājās Pasaules čempionāts biatlonā, Japānā risinājās Pasaules čempionāts daiļslidošanā, bet jau maijā visu Latviju pāršalks hokeja atbalstītāju saukļu vilnis, jo norisināsies Pasaules čempionāts hokejā. Vēl viens pamatīgs notikums, kurš noteikti pievilinās daudzu līdzjutēju uzmanību, ir UEFA čempionu līgas turnīrs. Kurš izcīnīs UEFA čempiona titulu jūnijā Madridē? Lokāls notikums, kas priecēs šaha entuziastus, ir Latvijas čempionāts šahā apīlī.

Ja esat minimāli informēts par futbola notikumiem, tad svešs Jums nebūs UEFA čempionu līgas nosaukums. Šīs ir augstākā ranga sacensības futbola komandu starpā. Notikuma vēsture aizsākās 1955.gadā, kad tika rīkots pirmais šāda mēroga turnīrs. Toreiz savā starpā cīnījās 16 komandas no dažādām Eiropas valstīm. Joao Baptista Martins bija spēlētājs, kurš iesita turnīra pašus pirmos vārtus. Pirmos piecus turnīra gadus uzvarētāju godā tika celta spāņu komada Real Madrid. Par komandas lieliskajiem sasniegumiem lielākoties uzslavas pelnījis Alfredo Di Stefano. 1960.gada finālspēlē Real Madrid iesita veselus 7 vārtus, kas līdz šim ir nepārspēts rekords.

Šogad UEFA čempionu līgas finālā gaidāmi jauni uzvarētāji. Jau 3 sezonas pēc kārtas kausu uzvarējuši spāņi Real Madrid, taču šoreiz komanda izstājusies no kandidēšanas uz kausu pēc spēles ar Ajax. 64.UEFA čempionu līgas fināls gaidāms 2019.jūnijā. Kvalifikācijas spēles risinājās jau no 2018.gada 26.jūnija līdz 29.augustam, atliek vien sagaidīt vasaras sākumu un finālspēles, lai noskaidrotu šīgada uzvarētājus.

Pasaules hokeja čempionāta saknes rodamas pagājušā gadsimta divdesmitajos gados, kad Šveicē,Cīrihē bāzētā Starptautiskā hokeja federācija organizēja pirmās sacensības olimpisko spēļu ietvaros. Federācijā ir 76 dalībnieki, Latvija tajā ir kopš 1931.gada. Lai arī hokeja federācija ir čempiona organizatori, tai nav īpaši liela teikšana hokeja lielvalstu – ASV un Kanādas – NHL federācijas priekšā. Čempiona vēsturē redzam periodus, kuros izteikti dominē viena vai cita valsts, īpaši tās ir bijušas Kanāda un Padomju savienība. Ļoti ilgu laiku, līdz pat 1992.gadam, čempionātā komandas tika iedalītās ļoti vienkāršoti – labākās komandas piederēja grupā A, bet pārējās grupā B. Mūsdienās čempionātā ir ne tikai A un B grupas, bet arī divas divīzijas. Ja čempionātā piedalās vairāk kā 40 komandas, veidojas arī trešā divīzija.

Varam lepoties ar saviem hokejistiem, jo jau 23 reizes izlases vienība piedalās Pasaules čempionātā hokejā vienā no elites grupām. Mūsu valsts izlases izslavētie fani jau pako koferus uz čempionāta norises vietu -skaisto Slovākiju. Slovākijā spēles notiks  divās hallēs – Steel Arena Košicē un Ondreja Nepelas ledus hallē Bratislavā. A grupas spēles noritēs Košicē, bet B grupas, tātad arī Latvijas izlases spēles, plānotas Bratislavā. Šogad Latvijas pretinieces būs Austrija, Krievija, Šveice, Itālija, Norvēģija, Čehija un Zviedrija. Šī čempionāta pārsteigums ir Lielbritānijas izlases atgriešanās A elites divīzijā. Pasaules čempionāts hokejā sāksies jau 10.maijā un norisināsies līdz pat 26.maijam. Turam īkšķus par Latvijas izlasi!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *